وقتی حرف از شبکه های اجتماعی به میان میاد، اولین سایت هایی که به ذهن شما میرسه تلگرام و واتساپ هست. این پیام رسان ها که تحت عنوان شبکه اجتماعی مورد استفاده قرار می گیرند، ابزار مناسبی برای بازاریابی هستند. زیرا روزانه کاربران فعال بسیاری در سراسر دنیا از این اپلیکیشن ها استفاده میکنند.
اگر خاطرتان باشد، تا چند سال پیش تلگرام از محبوب ترین شبکه های اجتماعی بود که همین باعث شده بود کسبو کارهای زیادی فعالیت شغلی خودشون رو در این شبکه انجام بدهند. اما با اعمال فیلترینگ روی این پیام رسان محبوب، تعداد کاربران آنلاین این اپ در ایران ریزش چشمگیری پیدا کرد در نتیجه دیگر مکان مناسبی برای بازاریابی محسوب نمیشد.
همین امر زمینه ساز محبوبیت واتساپ در بین کاربران ایرانی شد. به طوری که امروزه کمتر کسی را میبینید که از واتساپ استفاده نکند.
پس بهترین دلیل برای استفاده از واتساپ در کسب و کار، اینه که بیشتر مشتریان شما احتمالاً از آن استفاده می کنند. در حال حاضر روزانه بیش از 60 میلیارد پیام در واتساپ ارسال میشود.
که 90 درصد پیام ها در عرض سه ثانیه پس از دریافت باز میشوند. این یعنی تقریباً تمام کاربران در واتساپ فعال هستند، و به محض ارسال پیام، پیام شما خوانده خواهد شد.
همچنین واتساپ به دلیل فضای ویژهای که دارد، نه تنها برای انواع خاصی از بازاریابی مناسب است، بلکه میتواند در فروش و پشتیبانی هم به شما کمک کند.
اما چطور میشود از واتساپ برای بازاریابی استفاده کرد؟ مثل تمام مرزهای ناشناخته، این برنامه هم، تازه کارها را با چالش هایی مواجه خواهد کرد؛ چگونه با واتساپ بازاریابی کنیم!؟
پیش از ارائه ی راه حل، در ابتدا باید بدانیم که چگونه میتوانیم از واتساپ استفاده ی تجاری داشته باشیم؟!
واتساپ دو امکان برای استفاده تجاری از اپلیکیشن خود را پیش پای کسبوکارها گذاشته است.
راهکار مناسب برای شرکتهای کوچک استفاده از اپلیکیشن واتساپ بیزینس است که از طریق این لینک میتوانید آن را برای گوشیهای اندرویدی و آیفون دانلود کنید. با این اپ میتوانید تعاملات کاری خود را از زندگی شخصی جدا کرده و یک اکانت تجاری برای خود بسازید.
همچنین میتوانید پیام هایی که نادرست ارسال کردید را ذخیره و ارسال مجدد کنید و از گزینه پاسخ سریع برای جواب دادن به سوال های تکراری استفاده کنید. همچنین میتوانید یک پاسخ از قبل برای مشتریان تعیین کنید که در صورت لزوم ارسال شود. مثلاً یک پیام احوالپرسی و خوشامد به مشتریان تازه وارد ارسال کنید یا بعد از خرید و در یافت خدمات، پیام تشکر برای آن ها ارسال کنید.
اما چرا این اپ برای شرکت های بزرگ مناسب نیست؟
زیرا واتساپ IP Base است. یعنی نمیتوانید با یک اکانت در جاهای مختلف آنلاین باشید پس نمیتوانید یک اکانت تجاری را در اختیار تمام کارشناسان فروش خودتان قرار بدهید.
گزینه مناسب برای کسبوکارهای بزرگ استفاده از API است. استفاده از API واتساپ امکانات بسیار بیشتری را در اختیار کسبوکارها قرار میدهد، اما برای این کار احتیاج به دانش زبان برنامهنویسی دارید.
تعجبی ندارد اگر بگوییم که برخی از بهترین نمونه کمپین های واتساپ متعلق به مناطقی با نفوذ بالا مثل آمریکای جنوبی یا حتی ایران هستند. در اینجا به برخی از مطالعاتی که روی واتساپ به منظور بازاریابی صورت گرفته اشاره می کنیم:
وقتی در آرژانتین میخواستند یک برند را تست کنند، واتساپ بهترین جا برای اینکار بود. چرا که 84 درصد از کاربران گوشی همراه در این برنامه بودند. پس یک میهمانی ترتیب داده شد. هر کسی که میخواست وارد این میهمانی شود باید از طریق واتساپ به میزبان میهمانی پیام میداد تا اسمش در لیست میهمانان ثبت شود. این کمپین ایجاد شد و بیش از 1000 نفر در آن شرکت کردند و به این صورت میزبان (برند مورد نظر) بیش از 1000 اکانت واتساپی را در مخاطبین خود بدست آورد.
شما نیز میتوانید برای به دست آوردن شماره تلفنهای جدید، کمپینهای سادهای را اجرا کنید و از مخاطبان خود بخواهید که با اکانت واتساپ شما ارتباط برقرار کنند. کسانی که به اکانت واتساپ شما پیام میدهند و جوابی دریافت میکنند، تعلق خاطر بیشتری نسبت به برند شما پیدا کرده و به پیامهای بعدی شما بیشتر واکنش نشان میدهند.
هلمن در برزیل خواستار الهام بخشیدن به مردم بود تا سس مایونز را به عنوان یک مواد آشپزی بدانند نه یک غذای آماده. پس از کاربران خواستند تا به وبسایت آن ها مراجعه کنند و شماره تلفنشان را به همراه یک عکس از یخچال و محتویاتش ارسال کنند. سپس یک سرآشپز از طریق واتساپ با کاربرانی که عکس فرستاده بودند ارتباط برقرار کرد و از طریق فیلمو عکس به آن ها یاد داد که چگونه با موادی که در اختیار دارند آشپزی کنند.
نتیجه چه شد؟ حدود 13000 شرکت کننده نزدیک به 65 دقیقه با برند مورد نظر در تعامل بودند و 99 درصد آنها خدمات رو تایید کردند. برند از عملکرد کمپین برزیلی راضی بود و توانست محصولاتش را به اروگوئه، آرژانتین، پاراگوئه و شیلی ارائه دهد.
بخش وضعیت یا Status در واتساپ کارکردی مشابه استوری در اینستاگرام دارد. وقتی شما شمارههای مشتریان خود را در لیست مخاطبان گوشی خود دارید، چرا برای آنها محتوای اختصاصی تولید نکنید که با شما بیشتر ارتباط برقرار کنند؟
مثلا یک فیلم کوتاه از فضای دفتر خود بگیرید و آن را استوری کنید تا مشتریان با محل کار شما بیشتر آشنا شوند. یا وقتی یک محصول جدید عرضه میکنید ابتدا آن را در واتساپ و برای مشتریان قبلی خود به صورت اختصاصی به نمایش بگذارید تا آنها احساس خاص بودن داشته باشند.
کسانی که تجربه استفاده از گروهها و کانالهای تلگرام در فرآیند بازاریابی را داشتهاند میدانند که این ابزار چه تأثیر شگرفی در ترغیب مشتریان بالقوه به خرید دارد. شما در واتساپ هم میتوانید گروههای مختلفی تشکیل دهید و محصولات خود را معرفی کنید. اگر امکان ارسال پیام را فقط به ادمینهای گروه بدهید، این گروه درست مثل کانالهای تلگرام خواهد شد.
مشکل گروهها در واتساپ این است که میتوانند ۲۵۶ عضو داشته باشند. بنابراین بهتر است مشتریان خود را دسته بندی کنید و هر فرد را در گروه متناسب با علایقش عضو کنید
یکی از ویژگیهای جذاب اپلیکیشن بیزینسی واتساپ، امکان ارسال پیامهای گروهی (Broadcast) است، دقیقا شبیه به ارسال خبرنامههای ایمیلی. اگر شما لیستی از شمارههای مخاطبان خود تهیه کنید، میتوانید به صورت گروهی برای آنها پیام بفرستید. این پیام دقیقا مانند پیامهای معمولی واتساپ برای آنها به نمایش در میآید.
فقط دقت داشته باشید که در هر لیست ارسال گروهی میتوانید ۲۵۶ نفر را عضو کنید. اما محدودیتی برای تعداد لیستها وجود ندارد.
ما در مطلب مشکلات ارسال انبوه پیام در واتساپ بطور مفصل به شما یاد دادیم که چگونه در واتساپ وب این کار را انجام دهید. همچنین می توانید از طریق ویدیوی زیر آموزش کاملاً رایگان و ساده ی یک ربات ارسال انبوه واتساپی را تماشا کنید.
این آموزش به مبلغ چند میلیونی در سایت های دیگر به فروش میرسد، اما ما آن را به رایگان در اختیار شما قرار داده ایم پس دیدن آن را از دست ندهید.
فرض کنید شما برای خرید یک محصول با شرکتی تماس گرفتهاید. ۲ دقیقه پس از پایان تماس، کارشناس فروشی که با او صحبت کردهاید در واتساپ یک پیغام به شما میدهد و یک فیلم آموزشی درباره محصول مورد نظر برای شما میفرستد و به شما اطمینان خاطر میدهد که هر سؤالی داشته باشید او آماده است تا به شما جواب دهد.
چه احساسی نسبت به این شرکت و محصولاتش پیدا میکنید؟
قطعا از حمایت و پشتیبانی آنها بسیار خرسند شده و تمایل پیدا میکنید فرآیند خرید را با آنها ادامه دهید.
اگر این اتفاق بعد از پایان فرآیند فروش رخ دهد به شما احساس دو چندان بهتری میدهد. شما پس از پایان فروش میتوانید اطلاعات زیادی را برای مشتریان خود بفرستید. مثلا از خرید آنها تشکر کنید، نحوه تحویل محصول یا استفاده از آن را برای آنها توضیح دهید، رویه ارائه خدمات پس از فروش یا پشتیبانی را به آنها بگویید و…
مشتریانی که به این ترتیب از جانب شما حمایت میشوند رغبت خیلی بیشتری به خرید مجدد دارند.
رباتهای واتساپ این امکان را به شما میدهند تا تعدادی پیام پیش فرض تعریف کنید و آنها را به طور خودکار به افرادی که به اکانت شما پیغام میدهند بفرستید. این امکان بار اضافی سؤالات پرتکراری که از واحد پشتیبانی شما پرسیده میشود را خنثی کرده و کار کارمندان پشتیبانی شما را اندکی سبکتر میکند.
یکی از بهترین مواردی که می توانید با استفاده از آن مشتریان خودتان رو مدیریت کنید و به سرعت و بدون اتلاف وقت پاسخ تمام چت ها را بدهید، استفاده از ربات پاسخگو و یا منشی واتساپ است که در مطلب خلاصی از جواب دادن به پیامهای تکراری واتساپ با رباتهای اتوریسپانس به طور مفصل به شما آموزش داده ایم که چطور یک منشی 24 ساعته برای واتساپتان درست کنید.
امکان دیگری که اپلیکیشن واتساپ بیزینس در اختیار شما میگذارد این است که میتوانید کاتالوگ محصولات و خدمات خود را از طریق آن به مخاطبان بیشتری نمایش دهید. خصوصا کسبوکارهای کوچکی که هنوز وبسایت خود را راهاندازی نکردهاند میتواند از قسمت کاتالوگهای اپلیکیشن واتساپ بیزینس بسیار سود ببرند.
نکته مهمی که باید در استفادهی تجاری از واتساپ مد نظر قرار دهید این است که افراط و تفریط نداشته باشید. مخاطبان شما اگر در یک مدت زمان کوتاه پیامهای زیادی از شما دریافت کنند احتمالا پس از مدتی یا دیگر پیغامهایتان را نمیخوانند یا شماره شما را بلاک میکنند! همچنین پیام های نامنظم و زیاد میتواند برند شما رو بی اعتبار کند
از طرف دیگر اگر مدت زیادی بگذرد و مخاطبان هیچ نشانهای از شما در واتساپ مشاهده نکنند، شما را از یاد میبرند و پیامهای بعدیتان اثرگذاری خود را از دست خواهند داد.
رسانه های اجتماعی سریع حرکت می کنند و تغییرات زیادی را به وجود میاورند. مهارت های بازاریابی رسانه های اجتماعی رو یاد بگیرید تا بتونین رو به جلو حرکت کنین و پیشرفت داشته باشید.
نظرات :